Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na Máighstear Quoyle. Bhí na rudai seo gá múnadh ann Sgríobhadh, Leighéamh agus Áirimh. Bhí siad ag munadh an caoi a seolad bád. Tá sé ag an "labour exchange" anois agus tá sgoil nuadh tóghta i gCnoc A' Diollan.
    Fuair mé an sgéal seo o mo shean-mháthair
  2. Bhí sean sgoil ins an gCladach ceithre blian ó shoin. Bhí sé ann le céad bliadhain, nó mar sin. Ar bhárr na sgoile sin, bhí fear iasgaireachta. Dubhairt cuid de na daoine ó'n gCladach, gur a bhí bádhadh fadó. Bhí a lán daoine ó'n gCladach ag dul go dtí an sgoil sin, agus bhí cúpla stráinséirí ag dul go dtí an sgoil freisin. Bhí dhá múinteóirí ann. "Máighistir Quoyle." agus "Máighistir Gannion." Bhí siad ag fágháil páigh maith. In-aice an sgoil sin, bhí scoil eile, agus bhí cailíní ag dul go dtí an sin. Ní raibh acht ceithre múinteóirí ins an sgoil na gcailíní. Ar dtaobh eile, bhí sgoil eile, agus an t-ainm a bhí ar an scoil sin ná "Ingin Ó Sadhail." Bhí daoine ag múineadh ins an scoil sin, acht bhí na páisdí crosta, agus d'fhág siad an scoil. I scoil na mbuachaillí bhí na daoine ó'n gCladach, ag déanamh
        1. foirgnimh
    Máirtín Mac Coiligh