Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Seo h-é liosta do na h-ainmneacha atá ar bpáirc, sruthán, cnocháin, agus carraig mhór. Páirc Bhucháin, Cathair na Sruthán, Cnoc a Táiliúra agus Carraig Margériet.

Páirc Bhucháin
    Bhí fear 'na chomhnaidhe i bpáirc agus 'sé an t-ainm a bhí air ná "Bucháin". Dóghadh a theach-sé go talamh agus ó shoin amach tugtar Páirc Bhucháin air. Tá sé suidhte in-aice na duganna in nGallaimh.

Cathair na Sruthán
    Tugtaí Cathair na Sruthán ar an gcathair seo uair amháin mar gheall go raibh a lán srutha ann ag sníomhadh a mbealach tríd. Níl aon sruth ann anois is dócha.

Cnoc an Táiliúira
    Mar gheall go raibh a lán táiliúira 'na gcomhnaidhe ann uair amháin. Níl acht táilúir amháin ann anois. Tá an cnoc seo suidhte ar an dtaobh thiar dé'n cathair na Gaillimhe.

Carraig Margériet
    Tá Carraig Margériet suidhte i gCuan na Gaillimhe, agus tá lasracha ann i gcomhnuidhe ag téasbáint go bhfuil carraigreacha suidhte ann san gCuan.
    Seo iad áiteanna eile san gcathair seo:- Gata na Spánnaigh. Cáisléan an Bhastíon, Droichead Léim an
    Pádhraig O Dubhghaill