Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. An Droch-Shaoghail
    Luigh an droch-shaoghail go trom ar an cheanntar seo.
    Bhí trí uair agus níos mo daoine sa cheanntar seo; an am sin nó atá anois.
    An céad bhliadhain tháinig an dubh ar na prataí nuair a bhí siad a fás. An dara bhliadhain lobh an cuid is mó acha ins an talamh agus bhí cor gráinne beag nár lobh agus shabhail siad iad chun na h-aithbhliana. Luigh an cuid is mo den talamh bán an treas bliadhain.
    Bhí fear dar ainm Coman Domhnaill Óig na chomhnuidhe i leaban agus bhí grainin beag de phór preataí i bhfolach aige faoi leabhaidh fá choinne póir. Ar oidhce Nodlag nigh a bean sgala beag dhobhtha le preataí bruighthe a dheanamh, tainigh Art beag is cille Aodha bhric isteach sul a rabh siad piocta agus dhubhairt sé go rabh sé ann a peachadh marbhta iad a piocta agus gan preataí ins an tír le pór a chur sa talamh.
    1. am
    Anna Nich Suibhne