Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. Tá seacht dtáilliúir sa pharroiste seo anois. Oibrigheann siad i na dtighthe féín.
    Ba ghnáthach leis na tailliuirí éadach siopa agus éadach a fhigheadh san áit a díol. Caitheann na daoine cultacha d'éadach déanta amach as olainn caoraig.
    Bíonn siosúr mhór, mearcán, clár, snáthad, iarainn, reileannaí, ionainn, fuagla, ag an tailliúir le obair leis.
    Gnídhtear leinteacha ins na toighthibh. Ní rabh mé ábalta eolas ar bith a fághail fa an ndeineadh leinteacha ariamh san áit de linéadach an bhaill.
    Cniotaltar stocaí de snáth siopa agus de snáth a ghnídhthear sa bhaile. Tá neart tuirní san áit acht cha níl fhios agam cha mhéad ceann.
    Caitheann na daoine éadaighe dubha indiaidh bás duine ar bith muinnteara dóbtha.