Scoil: Rathmullan (uimhir rolla 14224)

Ráth Maoláin, Co. Dhún na nGall
M. Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá cuid mhór tobracha beannuighthe 'san pharóiste seo. Bheirtear an t-ainm Chillegarbhan ar an pharóiste. Shíos i nGleann Bhar tá tobar beannuighthe agus bheirtear an t-ainm tobar Naomh Pádraig air. Deirtear go dtug sé a bheannacht do'n tobar in, nuair thainic sé ó Innis-Eoghain go dtí in áit sin.
    Dá mbéatha shios, lá Naoimh Pádraig tcífea [?]cuid mhór daoine. Tá cuid mhór aca ag deirtear an pháidrin i nGaedhilig ag an tobar an lá sin.
    Tá tobar beannuighthe eile af Cille-garbhain, acht ní rabh fhios ag na doaine caidhe 'n naomh a thug a ainm do'n tobar seo. Shíl daoine gur Naomh Garbhan an naomh a thug a ainm do'n tobar sin, mar tá teampall Garbhain shíos ag an áit sin.
    Tá tobar na súl shuas i bpáirc ag teach fhir. Ní rabh fhios ag na daoine caidé'n naomh a thug a bheannacht do'n tobar sin. Dá rachfa go drí 'n áit sin. Trí mhaidin i ndihiaidh a chéile, súl a n éireochaidh in ghrian gheobhfa léigheas ar dó shuilibh dá mbéadh
    Maighread Ní Dhochairtigh