Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

1. Comhartai Aimsire.
    Nuair a bhíonn Fainne Fa’n Ghealaigh sin comhartha go bh’fuil droch aimsear ag teacht. Nuair a thigeann ceo ó taobh thuaidh bíonn aicideacha leis. Nuair a bíonn Faoileógaí ag éatil agus ag sgréadaigh agus na préacha ag éitil go h-íseal sin comhartha go bhfuil stoirm ag teacht. Nuair a bhíonn túr-cheatha Dia Sathairn bíonn sé ag cur rith sé lá na dhiaidh. Nuair a bhíonn an spéir dearg nuair a bheas an grian ag dul síos sin comhartha go bhfuil aimser maith ag teacht. Ma tchidh muid an cor mona ag an fairrge sin comharta go bhfuil aimsear mhaith ag teacht agus ma théidheann sé go dtí na cnuic comhartha droch aimsire é. Ma bhíonn an toit ag dul suas díreach sin comhartha go bfhuil aimsear mhaith ag teacht.
    Máire Nic Fhionghaile
    Glengillagrana High, Co. Dhún na nGall