Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. Biadh na sean-aimsire.
    I bhfad ó shoin ní rabh oiread bidh ag na daoine le h-ithe a’s tá acu ins an am atá i láthair. An chead béile a bhíodh acu ar maidín, sé préataí a bhíodh acu. In amannaí ghnídheadh siad arán as préataí, darbh’ ainm bocstaí agus d’itheadh siad é ar maidín. Ag an dó-dhéag ó chlog, bhíodh am dinneára acu agus thigeadh siad isteach agus d’itheadh siad a sáith. Bhíodh na daoine amuigh ag obair roimh an chead bhéile ar maidín. D’itheadh siad préataí go minic i bhfad ó shoin. Oltaí bainne na ngabhar go minic i bhfad ó shoin.
    Bhíodh an tábla in aice an bhalla ag am bídh, chuirfeadh siad i lár an urláir é. Is annamh a bhíodh feoil acu. Gheibheadh siad iasg go minic mar bhíodh iasgaireacht mór ann ins an am sin, agus shailleadh siad na h-éisg fá choinne iad a chongbhail beo ar feadh na bliadhna. Ní bhíodh arán geal, nó tae no subh acu i bhfad ó shoin, agus bhí na daoine cuid mhaith níos folláine na mar tá an mhór chuid acu anois a bhfuil go leor le h-ithe acu.
    Gráinne Ní Ghallchobhair
    Séamus Ó Gallchobhair