Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    préaraí a thabhairt isteach agus iad a nighe agus a bhruith fá-choinne a mbricfeasta. Rachadh na fir amach go luath ar maidín agus bhíodh siad ag obair go mbíodh na préataí bruithte. Bhíodh siad ag iasgaireacht agus choinnigheadh siad cuid dé’n iasg daobhtha féin leis na préataí a shnathadh daobhtha.
    Bhíodh brochéin acu carr mhaidín fósta mar dhéanadh siad fhéin min as an choirce. Bhíodh préataí acu ag am dinneára agus bhíodh bainne aca, agus bhéadh iasg ag na h-iasgairí. D’óladh siad bainne na ngabhair agus bainne na mbó. Bhíodh basgád i lár an toighe agus bhíodh na préataí air, agus shuidheadh an teaghlach uilig thart fá’n bhasgaid. Nuair a bhíodh an dinneár thart chrachtaoi an bhasgaid suas leis an bhalla. Bhíodh arán min-choirce ag na daoine agus arán chruithneachta ag na daoine le h-ithe, acht ní bhíodh arán geal ar bith acu.
    Dhéanadh siad arán préataí fósta corr uair as préataí fuara. Mhairbhfeadh
    Máire Ní Bhuadhaigh