Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    roth iad. Annsin iad a chur ar an oighean ar an teinidh le bruith agus annsin bhí sé réidh le h-ithe.
    I bhfad ó shoin fosta nídheadh siad arán min choirce agus seo mar gnídheadh siad e. Chuirfeadh siad an mhin ar phlata agus chuirfeadh siad rud beag salainn fríd. Annsin chuirfeadh siad rud beag uisge fríd is measgadh siad an dá chuid le chéile agus ghearradh siad e na cheithre codain.
    Annsin chuirfeodh siad e ar an oighean agus nuair a bhéadh sé bruighthe bhéodh sé réidh le h-ithe. Bhí rud eile aca fosta le cois an oigheann le arán a dheanamh air agus sé greidill an t-ainm a bhí air.
    Bhí an greidill déanta de iarann is bhí cosa uirthí le é a fhághail in a sheosamh. Bhíodh sí i na seasamh aca i gcomhnuidhe ag taobh na teineadh agus thiocfadh
    1. táirgí
    Éamonn Mac Laithbheartaigh