Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    no mar sin. Tá sí marbh fa thuairm 50 mbliadhna agus ar an adhbhar sin tá sé níos mó no céad bliadhain ó chonnaic Maire an taidhbhse agus seo shíos an sgéal a d'innis sí:-

SGÉAL MÁIRE
    "Tá mé mo shean-bhean anois agus is iomdha rud a chonnaic mé agus is iomdha rud a chualaidh me rith mo shaoghal fhada acht a ní fhaca mé rud comh iontach ariamh a's an rud a chonnaic mé oidhche a thainig taidhbhse Conyngham orainn: is le m'athair agus le mo mhathair a bhí sí ag innse an sgéil.
    "Tá se níos mó no da scór go leith bhliadhain o tharlaigh se acht ní deanfaidh me dearmadh ar an oidhche sin go racais mé bhí clár. Fuair mé fhéin agus mo fhear, - go ndeanaidh Dia trocaire air - cuireadh go teach duine muintearach amach ins an Chill Mac Neannain. Chaith muid an lá leobhtha agus bhí sé go measadhra mall nuair a d'fág muid, acht bhí an oidhche maith agus an geallach lán agus bhí capall bréagh láidir againn. Bhí Aodh - sin mo fhear - ins an dheallaidh agus mise ar Phillion ar a chúl. Dimthigh an bheirt againn agus is cuma linn ag an am fa dtaob do rud ar bith ar an dhomhain. Bhí an bheirt againn ogh (och! an óige; an óige!)"
    "Chuaidh achan rud ar aghaidh go maith go chuir muid deich mile de'n bheallach tharainn. Acht nuair a thainic muid comh fada le baile mór stadfadh an capall anois agus arais agus leigfeadh sé corr scranfaigh as. Thoisigh Aod agus bualadh ar an creatur le fuip a bhí aige acht dubhairt me leis gan sin a deanamh no go rabh mé cinnte go rud
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)