Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

Amharc ins an phota agus gheobhaidh tú iad. Rith an mháthair indhiaidh an gasúr, ath rith sé ísteach go póill uisge agus ní bfuair sí é.
    Brigid Ní Gallcobair
  2. Sgéal.
    Nuair a bhí Naomh Pádraig ag taisteal na h-Eireann. Fuair sé cuireadh tráthnóna amháin dul go dtí tóigh Págánaigh. Chuaidh Pádraig, Fealltóir a bhí sán phágánach agus chuir sé nimh san bidh mar bhí suil aige Pádraig a mharbadh.
    Bhí cailín aimsire ag an fhear seo agus Críostaidhe a bhí inntí agus bhí grá mhór aici ar Phadraig.
    Ba hé an chead rud a leigeadh síos ag Pádraig scadán maith reamhar agus nuair a bhí an cailín ag tabhairt an scadán do Pádraig dubhairt sí. Mo sheacht grádh an scadán nár gabhadh ariamh lé n-a góile. Chreid sé an fhochail agus theich sé o’n teach.
    Brighid Ní Ghallchobhair
    An Ardaidh, Co. Dhún na nGall