Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

1. Sgéaltaí.
    Ins an t-sean aimsear bhí sidhéogaí in a gcomhnuidhe in Éirinn agus bhí siad ‘na gcodladh ar feadh an lae agus bhí siad ag sugradh ar feadh na h-oidhche. Aon oidhche amháin bhí fear ag dul abhaile o’n siopa agus chuala sé na sidhéogaí ag cainnt, agus ag rádh, “Tabhair damh capall, agus tabhair damh capall” agus arsa’n fear, “Ma déan dearmadh agus tabhair ceann damhsa”.
  2. Sgéal.
    Bhí fear ann uair amháin, Pádraic na Eireannach an t-ainm a bhí air. Tháinic an Sagairt isteach ‘un toighe lá amháin agus chuir sé ceist air, “Cé hé an Papa”, Dubhairt Pádraic, tá lea daoisin i Leitir Cheannain agus daoisin i mbéal mBéal Féirste agus daoisin eile i nDún na nGall, shíl Pádraic gur coileáin do bhí ann, agus dubhairt an sagairt go rabh mórán san tír seo.
    Brighid Ní Ghallchobhair
    Brighid Ní Gallchobhair