School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. (continued from previous page)
    chuirfidhe grainín beaga olna isteach eadar an dá chárda tharraingeochfaidhe anuas agus súas iad i mullach na h-olna.
    Annsin núair a bheadh sí spionnta mar sín, thionnteochaidhe na cardaí gó dtí an taoibh nach bhfuil pionaí ar bith air agus dheanfaidhe an rud ceadhna leis an olainn ar an taoibh éile. Annsín “rullóg” bheadh ann. Núair a bheadh rullogaí deánta dé uilig, ghneameochfidhe é de laimh an túirne agus bheirfide greim ar cheann na rullóige agus tharraingeochfidhe amach é agus dé réir már bheadh an rotha ag gabhail thart bheadh an rullóg ag eirigh caol agus fada cosamhail lé snaithe. Annsin bheadh sé ina shnaithe.
    Bheadh giota beag adhmaid sáithte isteach í laimh an túirne agus receannaí beaga geartha ann. an “fhársaidh” is ainm do. Bheadh an snath ag gabhail thárt ar an fhársaid gó rabh sí líonta.
    Annsin bhainfidhe dé an méid snath a bheadh air agus thochairt-
    Anna Ní Duibheannaigh