Scoil: An Ceann Garbh (uimhir rolla 13954)

An Cionn Garbh, Co. Dhún na nGall
Maighréad Nic an Bhriathartaighe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    furast aige gan giota dé'n chaoir-fheoil a fhághail. Le sin fuair sé greim ar an croch[?] agus tarraing sé suas an póta agus bhan sé amach deireadh an chaoir-fheoil. Leig sé anuas an póta arais, agus ní thug an chailín fa-dear rud ar bíth.
    Thoisigh Seaghán ag íthe an chaoir-fheoil annsin, agus nuair a bhí deireadh ithte aige chongbhuigh sé an cnámh ina láimh mar bhí fhios aige go mbaineadh sé úsaid éiginteacht aistí sul a mbéadh deireadh thart. Leath-uair ina dhiaidh sin thóg an cailín fastóidh an póta ón teinidh agus bhí an-eagla uirthí go mbéadh fearg-mhór ar an maighistreas léithí nuair chonnaic sí nách rabh fágtha ins an phóta acht ana-bhruith agus nách rábh caoir-fheoil ar bith ann. Acht ins an deireadh chuaidh sí síos go dtí an tseomra agus d'innis sí an sgéal dó'n maighistreas, bhí fearg mhór ar an mhaigistreas léithí agus dúbhairt sí gur ab í an cailín i féin a díth an caoir-fheoil. Annsin
    Máire T. Níc Dáibhid
    An Chomairce, Co. Dhún na nGall