School: An Ceann Garbh (roll number 13954)

An Cionn Garbh, Co. Dhún na nGall
Maighréad Nic an Bhriathartaighe

1. Bhí lánamhain i na gcomhnuidhe i dTír Chonaill aon uair amháin dar b'ainm Seaghan o Siaffruigh agus Aibhlinn. Bhí maighistir sgoile i na comhnuidhe ins an chomharsunacht céadhna leóbhtha agus bhfearr le Aibhlinn an maighistir sgoile nó a bhfear féin.
    Bhí na comharsanaigh ag innse dó Sheaghán caidé mar bhí acht ní chreidteachadh Seaghan iad. Acht bá mháith leis fághail ámach an rabh seo fíor, agus lá amháin dúbhairt sé leis a bhean go rabh sé ag imtheacht lá thar na bhárach le cuairt a thábhairt ar a chuir daoine muinnteardha a bhí i na gcomhnuidhe ins na Rósaibh; agus go bfáneochadh sé leobhtha coicighis. Chreid Aibhlinn é agus ar maidín lá thar na bhárach nuair a d'imthigh Seaghán rinne Aibhlinn suas a intinn go dtabharfadh sí cuireadh chun féasta dó'n maighstir sgoile.
    Annsin d'iarr sí ar
    Máire T. Níc Dáibhid