Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin. Fuair a bhean bás. Bhí mac aige. Ní rabh morán airgid aige.

Bhí fear ann aon uair amháin. Fuair a bhean bas. Bhí mac aige. Ní rabh morán airgid aige. Bhí feirm talamh aige, díol sé an feirm. Bhí sé ag foghlaim le bheith ina saor admaid. Bhí fear ag siubhal an bealaigh mhoir. An cineal fir abhí ann, bhí sé ag cur dath ar pictuirí. Bhí rothar aige d’fág sé an rothar ar an bothar agus ithe sé a lón. Nuair a d’amharc sé ar an rothar bhí poill ann. Shiubhail sé leis go dtáinig sé go dtí geafta. Chonnaic sé teach. Bhí buachaill annsin agus bhí sé ag smaointuighadh. Tarraingt an fear pictiúr dé. Chuaidh an fear fad leis. D’iarr sé ar an buachaill a rabh fhios aige áit ar bith a rabh (a rabh) uisge. Tug an buachaill é go dtí an aith a rabh an uisge. D’iarr sé ar an buachaill a rabh duine ar bith ag ina chomhnuidhe ins an teach sin. Bhí mise ins an teach sin acht (díol) tá mathair a gabhail a díol an teach. Níl airgead ar bith aige le cíos a díol agus chaitfidh sé é a díol. Tá mise ag gabhail go Sasan. “Ar mhaith leat a gabhail go Sasan” arsa an fear. B’fearr liom (?) fanacht ins an teach sin. “D’iarr sé air annsin cá h-áith a rabh teach an
    Artúir O Cinneide
    Carraig an tSléibhe, Co. Dhún na nGall