Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Damhsoirí Cáileamla.
    Máire Ní Suilleabhain.
    Bhí bean ina comhnuidhe i gChloich Buidhe darbh ainm Máire Ní Suilleabhain agus bhí sí an mháith ag damhsa. Aon oidhche ámháin bhí damhsa ag an staisiún beag shíos ag an Traigh Bhán agus chuir na daoine cuireadh ar Máire Ní Shuilleabhain a teacht agus damhsa a deanamh.
    Thoisigh an damhsa sin ag a seacht ó clóg [agus] tráthnóna agus níor stad sé go a sé ó clóg ar máidin lá ar na bharrach. Bhíonn daoine ag an damhsa sin ó na Ghleanntaí agus daoine ó na Chealla Bheaga agus bhí daoine eile ó Bhogach.
    Ag meadhon oidhche chuireadh Máire amhach le damhsa a dheanamh, agus níor stad sí go chionn trí úaire.
    Chuireadh na daoine trí tablaí ar an urlár ar dtús agus chuireadh trí plataí ar na tablaí. Annsin chuireadh Máire agus bheirt cáilin eile súas ar na tablaí. Acht níor d’fhan siad i bfhaid, mar bhrís ceann amháin acu an phlata agus tháinig [mearb] sé anuas arist.
    Ní rabh ann ceann eile ibfaidh ag damhsa ac oireadh gur mearbhlán ina ceann agus thuit síse anuas fósta. Acht d’fan Máire thuas ar féad trí h-úaire agus bhí sí ag damhsa na sean damhsa Gaedealtha.
    Deireann daoine a bhí annsin gur bhí sí an damhsóir
    Padraigh S. Ó Ghallchobhair