Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann aon uair amháin dar bhainm Seosamh Ó’Domhnaill agus bhí sé ina chomhnuidhe i Tulach An t-Sín Phrochlais. Tá an fear seo marbh anois acht nuair a bhí sé deich mbliadhna agus dha fhicid shiubhail sé ó Chonntae Dhoire go dtí Tulach An t-Sín i lá amháin. Bhí an fear seo ar fastughadh agus maidín amháin d’éirigh sé go luath agus shiubhail sé an fad sin.
    Nuair a tháinig sé abhaile bhí a chosa nimhneach agus ní rabh sé ábalta siubhail ar feadh cúpla lá inadiaidh sin. Bhí aonach ins nDún Ceann Fhaolaidh seachtmháin inadhiaidh sin agus chuaidh Seosamh Ó’Domhnaill go dtí an aonach agus chuaidh sé ar méisge. Ní rabh sé ibhfad ar méisge gur thoisigh sé fhéin agus truír fear éile ag troid.
    Bhuail Seosamh Ó’Domhnaill fear amháin agus chuir sé é fríd fhuinneoig Seoirse Mhic A Ghoill atá ina chomhnuidhe i nDún Ceann Fhaolaidh. Annsin tháinig na gardaí amach as an Bhéiric agus nuair a chonnaic Seosamh Ó’Domhnaill na gardaí ag teacht thoisigh sé ag rith agus rith sé abhaile.
    Nuair a tháinig sé abhaile bhí a
    Seán Ó Mochain