Scoil: Toomore (uimhir rolla 16401)

Tuaim Mhór, Co. Mhaigh Eo
Tomás Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí cailín deas ann agus ní déanfad sí aon obair. Uair amhain nuair a bhí mac an Ríogh ag dul i n-aice an tighe in a raibh sí in a comhnaidhe chonnaic sé í agus dubhairt sé léithe go bpósfadh sé í.
    Nuair a chuala an banrioghan faoí an gcailín chuaid sí go dtí an teach in a raibh sí agus thug sí í léithí go dtí an palás. Bhí sí ann le haghaidh cúpla lá agus lá áirithe thug sí obair dí. Ní raibh sí indon an obair seo a dhéanamh agus thosaigh sí ag gol. Cúpla nóiméad in a dhiaidh sin tháinig bean isteach le cois mhóir agus rinne sí an obair dí.
    Nuair a tháinig an bhanrioghan isteach dubhairt sí leithi. An lá in adhiaidh thug sí obair eile dí agus ní raibh sí indon é a dhéanamh agus thosaigh sí ag gol. Annsin
    AT0501: The Three Old Women Helpers
    Brígidh Ní Gallochabhair