Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amach chuig an t-séipéil póg a thabhairt de'n chéad rud beó a chastaoí leis ar a bhealach. Bhí fios maith ag an bPápa (sagart) céard a chastaoí leis. Rinne an sagart mar h-órduigheadh dhó. Céard a casadh leis acht dearg daol. Chrom sé síos agus thug sé póg de'n dearg daol. Ghreamuigh sé dá bhéal agus níor stop sé gur ith sé feól an fhir agus nach raibh fágtha acht na cnámhaí loma. Dúbhairt an Pápa ach chómh beag gur cuireadh an pianós sin air go mbeadh sé damnuighthe in Ifrinn.
  2. Bhí lánamhain na gcómhnuidhe i mbothán sléibhe tráth. Bhíodar beirt aosta agus gan aon duine lé teacht thart ortha. Lé deireannas an trathnóna bhuail tinneas éicint an fear agus i lár na h-oidhche chuaidh an t-anam as. Bhí an
    Máire Ní Gacháin
    Eibhlín Bean Uí Gacháin