Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

Ar an leathanach seo

1. Comhartha go bhfuil gaoth mhór air nuair a feictear an ghráinneóg ag teicheadh as a nid agus sop leis na bhéal.
    Má feictear an capall dhá chrathadh fhéin is ag sróthaighíl sin comhartha go bhfuil droch aimsear rómainn lé tornaighe agus soillsí.
    Má feictear an máire fhada ag eitilt thart is ag dul ar fosgadh i ndíogracha sin comhartha fearthainne.
    Má feictear biodaigh ghiort san Earrach nó sa bhFóghmhar sin comhartha go bhfuil triomacht mhór lé teacht agus deireann na sean daoine go mbíonn dealrúghadh na ndaoine maithe leis.
    Nuair atá an ghealach i mbéal ceathramhna agus í ag seasadh díreach sin comhartha go bhfuigh tú an ceathramha sin de aimsear mhaith.
    Comhartha atá cladachóirí má feictear soillsí dhealán ar an bhfairrge go bhfuil droch aimsear rómpa lé gaoth agus sneachta cáidhte.
    Máire Ní Gacháin
    Eibhlín Bean Uí Gacháin