School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (continued from previous page)
    Bhí dhá mhíle le dhul aca de dhroch-bhealach, agus nuair a bhí siad ag bárr an ailt le dul síos chonnaic siad gearrchaile eile ag iarraimh orra a raibh aithne mhaith acu uirri, agus bhí an-bhórd urra.
    Bhí siad annsin ag breathnú chuile bhealach go bhfeiceadh siad cén'm bealach a b'fhusa dhóibh a dhul síós. Nuair a bhí a n-intinn déanta suas acu an bealach a b'fhearr dóibh a dhul síos cé chonnaic siad ag teacht chucu ach sean-fhear a bhí ina iasgaire mhaith agus a raibh eolas maith ar na bealaigh sin aige.
    Phill duill de na mná abhaile mar dubhairt sí go raibh an lá go breágh agus go gcaithfeadh sí cuideadh le n-a hathair, go raibh sé ag obair go cruaidh.
    D'ísligh an cheathrar síos san