School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

1. (continued from previous page)
    mar Binn Mhór taobh amuigh de leachta Mhurchadha. Tá ceann eile cnoc a Phollaigh taobh amuigh de Sriath-an-t-Seagail. Tá gleannta ann chomh maith mar Ghleann Glinsce agus Gleann Lasara. Tá locha ann chomh maith mar tá Loch na Meacan. Tugtar an t-ainm sin air mar tá meacain ag fás ann, Loch Craoibhe, mar bhíodh craobhacha ag fas ann. Níl aon abhainn ann ach ceann amháin agus tá sí sin ag rith siar go Muingnaloch(?) agus téigheann sí i bhfairrge i Sruth Fhada Ch(?). Abha mhór í agus tugtar Abha Sraith-an-t-Seagail uirthi i mo bhaile-se agus i Muingnabó tugtar Abhainn Muingnabó uirthe.
    Tá an sloinneadh Garabhain coitchianta i mo bhaile-se agus ta clann de Muinntor Tuathail agus Dochartaigh ann.

Maighréad Ní Mháille
    ó Padraig Ó Máille