School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Bhí fear darbh ainm do Séan Ó Tuathail ina chomhnuidhe i Sraith-an-t-Seagail tuairim trí scór bliadhan ó shoin. Tá a shliocht go fóill ann. An Gleacaidhe a tugtaoi ari seo mar bhí sé chomh laidir aícilidhe. Nuair abhí sé ina fhear óg chomhnuidhe sé féín agus a mháthair i Leacht Murchadha. An oidhche seo tháinig daoine de Chlann Dhomhnaill as Tír Amlaidh le na mharbhughadh. Bhí strainseírí isteach rompa féín ionnus nach dtuigfeadh Séan céard abhí futha a dhéanamh. Ach mhuithigh Sean go rabh siad le teacht agus bhí sé ullamh rompa. Chomh luath is a chuir an chéad Strainséar a chloigeann isteach mharbhuigh Séan é le buille de bhata. Rith an chuid eile idir Stráinséirí agus Dómhnallaigh (?) agus níor tháinig siad ar ais arís.
    Thu;g Séan an corp go bárr cnuic (?) san áit agus tá sé curtha annsin.
    Máire Ní hEarcáin