School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Bíonn tinneas cinn ar dhaoine. Bíonn daidheacha fiacal ar dhaoine. Bíonn seile Seáin ar dhaoine (?) nuair a bhíonns a mhuinéal nimhneach agus nuair a bhíonns piachán ort. Tigeann Ruadh ar daoine. Tigeann easbhuidhe ar dhaoine, ina chnap a thigeann sé. Tigeann faithne ar dhuine nuair a ghortuigheann sé a chos ná a lámh. Tigeann trioch ar daoine chomh maith. Nuair a ghearrann duine a chos ná a lámh gheibhean sé luibh amuigh sa bpairc agus cuireann sé leis an ngearradh é leis an bhfuil a stop. Sin é an slán-lus. Tigeann bárr phéiste ar daoine; ina chnap a thigeann sé. Tigeann nioscóidí ar daoine chomh maith.

Na Leigheasanna
    Tá leigheas aca ar tinneas cinn. Tá bean i gCeathramhadh Thaidhg atá in-ann é a leigheas. Tomaisceann sí do cheann agus annsin éirigheann tú níos fearr. Toígeann an bhean ceádna Seile Seáin
    Maighréad Ní Mháille
    Sraith an tSeagail, Co. Mayo