Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhíonn sí dhá thógáil deirean sí cúpla focal mar airid. Dhéanadh Dúán Airid do duine nuair a bhíodh an Ruadh air. Tá bean eile ar an gCorrán-Bhuidhe atá in ann é a dhéanamh. Tá neart daoine thart san áit atá in-ann easbhuidhe a leigheas. Gheibheann siad ceisíní agus cuireann siad leis iad. Nuair a thigeann faithne ar dhaoine gheibheann siad an t-uisge abhíos sa gcloich agus nigheann siad an faithne. Nuair a bhíonn daidheacha fiacal ar dhuine gheibheann siad puntán agus guimligheann siad thart ar an bhfiacail é. Nuair a ghortuigheann aoinne a chos ná a láimh téigheann sé go dtí an figheadóir agus tugann seisean snáithe leonta dó le na cuir uirthe. Nuair a gearrann aoinne a mhéar cuireann siad slán-lus leis agus muna stopann sin an fhuil cuireann siad téadracha an dúbháin alla leis.
    Maighréad Ní Mháille
    Sraith an tSeagail, Co. Mayo