Scoil: Ros Dubh (uimhir rolla 12569)

Ros Dumhach, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Gionnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    6) Deirtear gur leigheas ar easbhuigh ná súbh bláth ar a dtugtar baine bó bleachtáin a ól naoi maidne i ndiaidh a chéile.
    7) Deirtear gur leigheas ar garla buidhe dhul thart ar chró cearc trí huaire i ndiaidh a chéile.
  2. Deir na sean daoine go dtugtar Lá Crosta na Bliana ar Dómhnach Cincís. Deirtear nár chóir do dhuine ar bith bonn a chos a fághail ar an talamh an lá sin. Deirtear go mbéidh an duine a bhéarfhaidheas an lá sin an de-shásta ar feadh a shaoghal.
    Caitlín Ní Graith
  3. Tugtar Leitheanna na Riabhaigh ar an dá lá deiridh de Mhárta agus an céad lá d'Aibreán. Bíonn na laetheannta sin an garbh agus deirtear gur bé an fáth a túgadh Laetheannta na Riabhaigh ortha ná go raibh bó riabhach ann fadó agus nach raibh aon bhiadh aice ón fiche naomhadh lá de Mhárta agus go bhfuair sí bás ar an chéad lá d'Aibreán.

Tugtar Lá na h-Amadán ar am chéad lá d'Aibreán agus bíonn gach duine ag iarraidh amadán a dheanamh den duine eile.