Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Donegal
Seán P. Ó Gallchobhair

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí carr aige.

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí cár aige comh mór le fiacla ráca. Bhí sé iongantach bocht agus cá raibh i dhath le ithe aige. Nuair a bhí de dathaid bliadhain se aois posadh é agus bhí cuid mhór airgead ag an bhean a fuar sé.
    Seachtmhain indiaid iad a posadh dimthigh seisean un aonaigh agus céad púnnt leis. Bhí an oidhche ann nuair a tháinig sé na bhaile agus nuair a bhí sé ag teacht aníos an casán ag tarraingt ar an teach chualaidh sé an caoineadh agus ce bhí ann acht a bhean no shíl sí gur marbhughadh é ar son an moll a bhí leis ar maidin. Táinig sé fad leis an teach agus dhá bhó agus dhá chapall leis agus thus treán fear le ithe dobta.
    Bhí sé iongantach tuirseac annsin chuidh isteach ghlac a shuipear is chuaidh a luighe.
    Nuair a bhí sé tamall in a luighe bhuail ocras milteannach arís é agus dinnis sé seo dúithe-se. Dubhairt sise go rabh pota sugh ag taobh na teineadh agus nuair a chuala sé seo déirig sé agus amac leis gur ól sé a sháit. Déirigh siad ar maidín annsin iongantach luath agus dimthigh siad go dtí an siopa no bhí astas fada rompa agus nuair a phill siad arais bhí a rabh de eallach san boiteach marb agus ní rabh spáralta acht aon
    Oide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)