Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Caith sé agus tuith a chota go talamh. Anois arsa’n sagart béirfidh mise mó phobal duitse ma bheireann mise do áit fein damhsa. Coinnigh do phobal arsa fear ní bhéidh i ghath le deánadh agamsa leis. Chuaidh sé na bhaile agus thoisig arís ag tabhairt aire do a athair agus amháthar. Nuair a bhí sé réidh leis an t-saoghal seo bhí áit mhaith fá na choinne, cionnus go dtearn sé an rud a diarradh air - aire a thabhairt do a athar agus a mháthar. Mar sin de fuair an gaduidhe a bá mhó a bhí ann ariamh na bhFlaithis.
  2. Sgeal
    Bhí fear ann fada ó shoin agus bhí dúil milteannach i cnothaí aige. Ar chuma ar bith bhuail tinneas é agus dubhairt an haigh go raibh an bas aige nach raibh an acht seal tamall agus indiaidh sin go mbéadh deireadh leis ar an t-saoghal seo. Sgairt sé ar a bhean lá amháin agus dubhairt - “Nuair a gheobhas mise bas a Mháire chuir mala cno isteach sha chomhnair liom agus béidh siad liom go dtí an t-saoghal eile agus caide bheas againn acht go bhfuil dúil ag Neomh Peadar e fein tonnta. Fuair sé bas agus rinne Máire amhlaidh. Ce bhí ag eisteacht leo acht dhá ghadhuide agus bhí siad annsin ar an torramh an lá sin chuaidh go dtí an roilig
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Oide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)