Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

1. Sgeal
    Bhí fear ann aon uair amháin agus dimthigh sé leis go dtí an Fhrainnc. Casadh bean iongantach áluinn air agus déirigh siad iongantach mór le na chéile agus san deireadh labhar sé ar phosadh.
    Dubhairt sise nach nglachfadh sí é go bfeicfeadh sí caidén cinéal teach a bhí aige in Éirinn agus fuair sí fear agus chuir ar shiubhal go hEirinn e go bfeiceadh sé caidén cineál teach a bhí aige in Eirinn.
    Tháinig sé go dtí an teach agus damharc sé thart ar an teach agus an áit. Bhí dhá ghabhair taobh amuigh den doras. Chuaidh an fear isteach nó ní rabh acha acht cró turtogaí agus doras slatacha tháinig na gabhair isteach indiaidh agus leag siad bascóid preataí a bhí shíos ag an doras cúl. Bhí an sean Pheire i lár an úrlar ag ite preataí amac a lásaid agus ag ól blathách leo. Tháinig na gabhair aníos annsin agus thoisig siadsan ag ithe fosta agus anois is arís bheirfeadh bean a toighe buille dobhtha le na lámh agus cromfadh ag ithe arís. Bhí siad go gnóitheach sin nach bhfaca siad an stroinshear ar chor ar bith agus nuair a chonnaic chuir siad fáilte roimhe ahus d’fiafruigh do an
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Oide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)