School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Am amháin bhí fear ann uair amháin agus bhí sé na greasaidhe bróg agus bhí sé ag saothrughadh nearth airgid ar an obhair seo. Bhí coillidh mhór ag taobh an teach achu seo. Lá amháin chuireadh giorrsach fa coinne sméara dubha. Nuair a tainig sí fhad leis an choill seo chuaidh sí isteach agus connaich sí sghaifthe fhír agus iadh uilig i leir dubh o na cosa go dtí bárr a geinn agus bhí siadh ag seanadh go géarr uirthe agus cuir sí ceist ar na fír dubha an leigfeadh siad duithe na sméara a tarrainghth dubhairth siadsan go leigfeadh. Cuir siad uirthe an rabh arán ar bíth leithe agus dubhairt sise go rabh. Cuir siadh céisth uirthe an dtabarfadh sí giotha daobhtha agus leig siadh orta go rabh an ochras ortha agus dubairth siadh leithe fosta na rabh airgidh ar bíth acu agus bhí trí stocaí achu agus bhí na trí stocaí lan achu dé acan seorth airgeadh. Bal arsa duine achu ma bheireann tusa giota beag d’en arán dhuinne beirfidh mó duine nearth smeara dubha duith-sé. agus tamhall beag na diaidh sín tainig sí tárt i ndiaidh na sméara dubha a
    Seamus Mach Suibhne
    Seamus Mach Giolla Brighdhe