School: Dubh Éige/Dooega (roll number 2309)

Dumha Éige, Co. Mayo
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0086G, Page 01_002

The Schools’ Collection, Volume 0086G, Page 01_002

1. Bhí béirt fhear ann úair amháin agus bí síadh ag dhul go dtí an aonach ag ceannacht capall. Nuair a bí síadh ag siubhal casadh fear dóbhfha. Díar an fear orcha cá raibh siadh ag dúl. Dubhairt siadh go raibh dúl go dtí an aonach agus go raibh dúil acu capall a ceannacht. Tá uibh capall agam annseo agus tabharfaidh mé dhíb é. Nuair a bhí an béirth fhear ag dul suas cruc a' Currán tuith siadh in a codhladh. Rith an uibh sios an cruc agus briseadh i nagaide carraigh é. Rith girrfiadh amach ó bun na corraige, rith an fear in a diadh agus dubhairt sé " léan an sgris ort a diabail nach breagh an searrach a beidh agam í gceann dhá bhliadhan.
    Áine Nic Ghiuintaighe