School: Birr (St. Brendan's)

Birr or Parsonstown, Co. Offaly
Teachers:
S. Ó Conchobhair R. Ó Huigín

1. I mbliain naoi gcéad is a fiche bhí fear uasal ina chómhaidhe i dtig mhór aolmhar i gCó na Gaillimhe. Bhí cailín aimsire aige agus gach oidche sara raghadh sí amach ar sguraidheacht, déanfadh sí cómhartha ana-croise air féin le h-uisce coisrighthe.
    Protastúnach do bheadh fear an tíghe agus oidche amháin thug sé fé ndeara cad do bhí an cailín dhá dhéanamh, arsa sé "b'fhearr liom an diabhal d'fheiscint ná an uisce coisrighthe." Ar an nóimeat gcéadhna do tháinig an diabhal síos an simné agus suidh sé ar gcathaoir ar lár an úrláir.
    Bain sé geit as an fear uasal agus tháinig sceón air, go mór mór mar ní imeóchaidh an diabhal amach.
    Cuir sé fios or an ministir Protastúnach ach nuair a tháinig sé ní raibh are a gchumas an diabhal a dhíbirt. i Rith na h-ama sin go léir bhí an diabhal ag féachaint ar na daoine abhí i láthair agus ag maoidheamh as an áit deas in a raibh sé in a chómnuidhe,
    Máirtín Cruagbell
    Grange, Co. Tipperary