School: Glashaboy (roll number 10569)

Glashaboy North, Co. Cork
Liam Ó Leighin

1. (A) AN BRICLEAC
    É 'na chómhnuidhe i Leabaidh (?) ainm aite ar an dtaobh thuaidh de Pharóiste Carraig na bhFear. Rugadh é timcheall na bliana 1690. Tomás Ó Buachalla an t-ainm a bhí air. Leasainm do b'eadh an Bricleach.
    Lá amháín tháínic Mangaire mór dtimcheall na h-áite a's é ag díol tobac. Do chuaidh an Bricleac cuige ar lorg' luac pingne de thobac. Dubhairt an Mangaire go grod ná chiméad sé an tobac ac i gcóír a chuistiméírí. Ach duine a bhí sa Bhricleac nár luigh ró-mhór le béasgnaidheacht. Do shnap sé an tobac ó'n Mhangaire agus thug "an Sliabh air féín. D'áthruigh an gníomh san saoghal an Bhricligh. D'innis an Mangaire a sgéal do Thaoiseac na saighdiúrí. Ní rabhadar san ac ar lorg an leithsgéil chun gac Gaedheal do chéasadh, agus chuadar ar a thóír. Duine séímh cneasta do b'eadh an Bricleac in a óige ach anois nuair a chonnaic sé na saighdiúirí ar a thóír, a's fhios aige nac raibh ceart ná cotharom le fáil ag Caitiliceac, ní raibh an dara rud aige ac dul amac an mbóthar árd a's saoghal an "Highwayman" a chaiteamh.
      1. people
    Liam Ó Leighinn