School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    ar an sagart cun Aifreann do léigheadh dhóibh. Cúpla maidean na dhiadh tháinig sé agus crobh nasg aige agus croch sé os cionn an teine é agus thosnuig sé as an Aifreann do léigheadh. Ní raibh sé imthighthe ró fhada in aon chor nuair dubhairt sé le fear a dhul amazh feachaint a bhfheicfhead sé aoinne ag teacht ach ní fheachaid. Cuir sé an trímhadh duine amach feachaint a bhfeicfeadh sé aoinne ag teacht. Ba ghearr go dtáining sé siúd isteach agus séard air agus dubhairt sé go raibh bean ag teacht agus crobh nasg timcheall a builg agus í ag lúirig ach níor chuir sé aon ionghnadh ar an sagart. Níorbh bhfhada go dtáinig an bhean isteach agus an crot ceadhna agus dubhairt an trímhadh duine uirthi agus béigin di innsint láithreac dóibh gur bí abhí ag tógaint an ime uatha agus as san amach bhí ar a gcumas an t-ím do dheanamh (as san amach).
    Seán Ua Tuama
    An Ráth Thoir, Co. Cork