Scoil: Na Hárda (Ardfield), Clanna Caoilte (uimhir rolla 1267)

Ardfield, Co. Cork
Caitlín, Bean Uí Ghrífín

Ar an leathanach seo

1. Tímceall deich bliadhan is cheithr fichid ó thoin do mhair fear láidir i n-Dunóen gur fiú trácht air, agus an gaisce a bhreaca. Conubhar o Fhínn dobh ainm do. Lá sa dúbhlúchar fuar sé sáil adhmad tímceall ceithre céad méachaint i gcuas na slinne thair éis na h-oidhce e féin agus beirt eile. Thugadar abhaile í agus maidin lá ar na mháireach ceap Conchubhar dul á' díol go Clanna Caoílte. Aimser seaca dobh eadh í agus ní féidir d'aon capall siubhal. Cuir Conubhar an sáil isteach sa trucaill agus beo sa t-siúbhal é agus níor stad sé choidche cun gur bhuail sé Clanna Caoílte. Do dhíol sé