School: An Áird (Ardfield), Clanna Caoilte (roll number 12147)

Ardfield, Co. Cork
Pádraig Ó Donnabháin

'sé sin ar an úirlis ná "Cam-is Díreach".
    Do tháinigh mac a'ríogh agus d'aimsig sé a tigh agus d'inis sé a chúrsa do mhnaoi a'Gobáin. Stad sí feadh tamaill agus do bhí cómhra le fall go raibh doimhneacht mór innte agus do thóg sí anáirde an clúdach.
    "Ó" ar sise le mac a'ríogh "ní fheadfainn é a shroisint. Tar annsa agus tóg é, tá sé thíos a'bun na cómhrann."
    Do chrom sé chun é a thógaint suas agus do chuir sí ar mhullach a chinn isteach é. "Fanfair-se annsan" ar sise a'cur glas ar a'gcómhrainn "go dtagaidh m'fhear is mo mhac abhaile chughamsa.Nuair na raibh an úirlis na mac a'rí a'teacht thainigh a'Gobán is a mhac anall agus do scaoileadh anonn mac a'ríogh.
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Donnchadh Ó Fínn