Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

a lán airgead aige.
    Do dheineadar an chleamhnas agus tar-éis chúpla lá do phósadh iad tar-éis an phósadh do deineadh tig mór agus síopa nuair a bhíodar déanta do chuaidh an fear do dtí a sheana thig féin igcóir na trióscáin le gluaistéan mór agus do thóg sé an chailín leis.
    Nuair a chonnaich na daoine é do bhíodar a rádh le na chéile ní fheadar an bfuil sé pósta nó ná bhfúil. Fé dheire do chasadh daoine air go raibh aithne aige ortha agus do bhí na daoine ag magadh fé.
    Ach dubhairt an fear ní phósfhadh in-aon-chor ach bead ag obair ag déanamh airgid.
    Beidh tig mór agam agus beidh siopa mór agam i gCorcaig agus ceanneóchadh feirm mór domh féin leis is beadh ag magadh fútsa.
    Brighid Ní Donnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Cork