School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

roimh dul fé dén grein an tráthnóna 'na dhiaidh san go mbainfí an ceann de.
    Chuaidh an buachaill thar n-ais go dtí an pálás agus 'sé bhí go buartha brónach do féin. Ar maidin lá'r 'na mháireach d'eirigh an buachaill go moc agus do thóg sé a claidheamh leis agus chuaidh sé fé d'éin na h-áite 'na raibh na leomhain.
    Nuair a osgail sé an geata do léimeadar go léir suas agus d'eirighdear go léir suas ar a gcosa ndeiridh agus do thosnuighdear ag búirthigh ach níor dhein sé sin ach a chlaidheamh a chrochadh ó's a gcionn agus do thuitheadar go léir marbh ar an spota. bhí áthas an domhain ar an mbuachaill. Sar a chuaidh an grian fé um thráthnóna do dhein an buachaill aghaidh ar phálaís an rígh. Nuair a chonnaic na seibhísig é ag teacht cheapad ar go mbainfí an ceann dó ach bhí breall ortha.
    D'innis an buachaill de'n rígh go rabhdar go léir marbh aige bhí iongnadh air.
    AT0513A: Six Go through the Whole World