Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

Ar an leathanach seo

1. Tá alán liosanna mórthimceall an paróiste seo ach se an ceann go bfuil is mó eólas air ná ceann atá suidte i gCruatha. Ceann ana mór iseadh é agus sé an duine a tógadh é ná duine uasal a bead é a tháinig anall ón Gréig in aonfeacht le Clanna Mileadh agus cur se fé i gCruatha mar a tógadh sé an lios mór san. Bhí coill mórthimceall ar an lios agus bhí alán ainmhidhthe fíadan in a comhnuidhe ionnta agus se an spoirt a bhí aige ná beith ag laghadh na h-ainmidthe fíadhan. Tar-éis tamaill do pós se le cáilín aluinn agus d'éirig sí ana móralach agus b'éigin dóibh dul anuann go Lonndon cun comnuidhe ann agus do leaghad an lios annsan. Na daoine a tháinig na diaidh do rómhair siadh cuidh de'n lios agus do fuaradar proca oir agus órnáide ana deas.
    Cáit P. Ní Shúilleabháin