Scoil: An Chathair Gharbh (uimhir rolla 13896)

Cahergarriff, Co. Cork
Criostóir Ó Dubhghaill

Ar an leathanach seo

1. Do bhí sean-sgoil i gCathar Garb fadó agus bhí lios in aice na sgoile. Úair amháin do cúaidh duine éigin síos ann agus do fúair se spúneógaibh agus úirlisí eile déanta de adhmad.
    Timceal dacead bl. oshoin do bhí toramh san paroiste thiar agus do bhí daoine ag dul ann i dtrocalaibh agus do bhí fear amháin ag dul cun daoine do tabhairt abhaile. Do bhí an trocal folamh aige agus do bhí se ag dul suas tré Knockoura. Do bhí buidéal uisge beatha aige. Do cas sé le madra agus cúaidh an madra suas ar ar dtrocal agus tosnuig se ag conna an t-amhrán - "An Glean Deas Íseal Romam"
    Do tháinig eagla ar an bhfear agus bhí se ar tí an madra a bualadh leis an slat a bhí aige núair d'imthig an madra as a radharc. Annsan do cas se le fear ar an mbóthar ag d íarr an fear air é do togaint isteac. Do dhein an fear eile amhlaidh agus bhí sé go h-ana sasta mar beadh campanac aige. Do bhí an fear eile 'na shuidhe i ndeire na trocall agus a chosa ag crocadh amach. Tar éis tamal d'fheuc an fear síar ar an strannséir agus connaic sé narbh
    Seán S Ó' Súilliobháin
    Fuhur, Co. Cork