Scoil: Bréan-tráigh (B.)

Unionhall, Co. Cork
Tomás Ó Donnabháin

Ar an leathanach seo

1. Very little of May day Piseógha survive. Some farmers are howver still anxious if their cows arer out by night lest any covetous neighbour should stroll amongst them on May morning and set a charm to take away their milk or rather the proudce of the milk. They believe this has been, and can still be done. A certain charm described locally as "working the Bóir a' Bóírcín" (this is merely a phonetic spelling) was
    Teangacha
    Tomás Ó Donnabháin
  2. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Deirtear leis gur bádhadh daoine a bhí ag dul amach, ní ag teacht isteach, ar thurus díóbh san, agus ó'n lá san amach gur ar an dtalamh tirm i n-Árdrath a bhí an tobar beannuighthe. Tá gleann beag, deas in Árdráh in-aice le "Céim an Staighre" agus os cionn "Tráigh an Oileáin" agus "Tráígh na mBó," agus sa ghleann san atá tobar Bríghde le fada. Deirtear go bhfuil leigheas san uisce go mór-mhór igcómhair súl tinn, ach muna bhfeiceann tú uisce an tobair ag plubarnaig fé mar a bheadh sé ag beirbhiughadh gur cuaird in-aisdear a bheidh agat. Téigheann daoine ann fó gach Lá 'le Bríghde, agus fágtar sean-cheirteacha agus rudaí eile in-acie an tobair. Brighid naomhtha atá mar phárún ar pharóisde Mhídhruis, nídh nach iongnadh san.