Scoil: Bréan-tráigh (B.)

Unionhall, Co. Cork
Tomás Ó Donnabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an “mbualadh” d’árdughadh. Ní raibh sé i bhfad ag rómhar nuair a thug sé fé ndeara gur leac mhór leathan a bhí ann. Sa deire d’eirigh leis an leac do thógáil agus cad abheadh fúithi ach cearcal de chlochaibh ‘na seasamh, agus leac eile fútha agus istig ‘na lár bhí próca deas cré ar a bhéal fé (is dóigh liom) ar an lic. D’árduig śamach ar an bport é ach ní raibh fé an bpróca ach mar a bheadh dorn luaithrigh dhuibh agus rudai beaga ag glinneamhaint ann. Shocruig sé ‘na aigne go bhfágfadh sé gach aon nídh mar a bhí sé, ach mo bhrón! Fén am so ní raibh ann de phróca órnáideach ach brus. Mheas sé gurab é an t-aer fé ndear é seo. Do líon sé isteach an poll arís agus ní dóigh liom go raibh sé ró-shásta leis féin. Thuit śs seo amach agus é ‘na fear óg.
    Seo sgéal eile a sgríobhas síos ó Dhiarmuid Ó hAonghusa. Do chómhnuig Diarmuid in-aice le Loch Cluthmhar tamall agus is ann a rugadh é. Cómhnigheann sé anois i gCluain Catha. Fear aosda anois é, timcheal 76 bliain. Dubhairt śliom gur fearr abfad an crot a chuirfeadh sé ar an sgéal as bearla, bíodh is go bhfuil an Gaodluinn go breagh líomhtha aige. Fuair sé an sgéal ó’n a shuinsear féin.
    Corcán Sheín de Bhuala.
    A long, long time ago there lived on the side
  2. Corcán Sheáin de Bhuala

A long long time ago there lived on the side of Cúl Dorcha facing loch cluthmhar a labouring man called Seán De bhuala.

Teangacha
    Tomás Ó Donnabháin