School: Cill Rialaigh (roll number 14988)

Cill Rialaigh, Co. Kerry
Séamus B. Ó Lúbhaing

1. Tá ba, capall, caoire, muca, gamhna agus beithidhigh ag m’athair. Tá éanlaithe sa bhFeirm leis. Tá cearca, lachain, turcaithe agus géanna. Tá ainm fé leith aige ar gach bó. Siad so na h-aimreacha Maoilí, Cúibí, Sucaí agus Smólach. Itheann an capall féar, coirche, prátaí agus mangailí. Bíonn an capall amuich i rith an t-Samhraidh agus i rith an Fhóghmhair gach oidhche. Is ar an gcnoc is mó a bhíonn sí. Bíonn slabhra fuithe nuair a bhíonn sí ar an gcnoc. Bíonn sí istigh sa Gheimhreadh again. Cró a thugtar ar an dtigh go mbíonn na ba istigh ann i rith na Gheimhridh. Cuirtear tuighe, fionán agus asair mar leabaidh fes na ba. Slabhraí a bhíonn ag ceangal na mba againn agus bíonn braighdeáin as na slabhraí chun é a chur timcheall na n-adharc ortha. Crútar na ba dhá uair sa ló ar maidin agus tráthnóna. Is ar an gcnoc a bhíonn na caoire formhór na bliadhna. Tá sean-fhochal ann i dtaobh na gcaoireach agus is é seo an sean-fhocal
    Séamus Ó Conaill
    Séamus O Conaill