School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

agus b’fhuirist íad di nighe go glan ‘na dhiaidh san.
    Thárla go ndeachaidh bean leisgeamhail cuig an tobar lá agus shíl sí gur mhaith an t-seift i na h-eadaighe do caitheamh isteach san dtobar ar fad. Do dhein agus do bhain sí dhi pé lobaistí a bhí uirthi, agus isteach léi. Do shiubhal sí ar na h-éadaighe is do dein sí sobal breágh galúnaig ortha. Do thóg sí an méid ba thruime díobh agus do bhuail sí leis an slis ar an gcloic íad. Ba gearr an mhaoill uirthe an nígheacán bheith críochnuighthe aici. Bhí bléach breágh éadac ar an mhoinfhéir le h-ais an tobair an tráthnóna san marb' ionann as riamh. Do glan sí an tobar ‘na diaidh is d’imtnig léi abhaile.
    Níorbh fhada ‘na dhiaidh san go dtí gur tháinig duine éigin a’ d’iarraidh cana uisce, acht, slán mar a n-innstear é bhí an