School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. (continued from previous page)
    an t-uisce amach as cloic atá ar a cliathán díreac mar do bhrúg an t-uisce amach as an gcarraig. Do bhuail Maois Naomhtha fadó é agus a cómhluadar spalpa leis an dtart sa bhfásach. Do bhí sé de nós ag mnáibh an baile seo roinnt bliadhnta ó shoin a gcuid éadac salac do thógaint leo go dtí an tobar lá nígheacháin agus do dheinidís iad do níghe le h-ais an tobair. Bhí cloc bhreágh mhín ann ar a bhfeádfaidhe an slis d’usáid gan duadh go h eusga.
    Tugtear gur sean-nós é sin na h-eadaighe shalacha do thógaint go dtí ana abha nó cuig an t-sruthán nó cuig an tobar chun iad do nighe. Do deintí iad do cur ar maos an oidhche roimh ré agus an lá ‘na dhiaidh san do deintí gallúnac do cimilt díobh, agus annsan do deintí iad do bhualadh go maith le slis ar an slis-chloich