Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    n-ollamhúghadh féin cun dul ag cuardac don tseirbhísig. Nuair a bhí sé ollamh cuaidh sé ag lorg a sheirbhísigh. Gach aon iarracht a thugadh sé don mbád do cuireadh sé seacht léig chun cinn í. Taréis trí lá tháinig sé go dtí tír na bhfear gorm. Do bhí cómhrach aon-fhir aige le Rígh tír na b'Fear Gorm.
    Ar deire do mhairbh sé an Rígh agus do thug sé leis abhaile a sheirbhíseach féin airís.Do bhí ana áthas ar gach aoinne nuair a cualadar go raibh sé tagaighthe abhaile airís mar ceapadar go raibh sé marbh fadó.

Padraig Ó Fiannachta
    Baile Móir
    Dainghean
    Thug Eoghan Ó Fiannachta do é.
  2. Filí. Eoghan RuadhÓ Súilleabháin
    Ana fhile a b'eadh é sin. Lá amháin bhí sé ag dul cun faoisdine sa Dainghean. Bhí sé ar thosach cun dul isteach sa bhosca agus bhí fear saidhbhir taobh thiar do. Glaoidh an Sagart ar an bhfear saidhbhir agus thug sé faoisdine do ar dtúis. Bhíodh móin ins an
      1. poetry
    Máire Ní Ghríbhthín