Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

Ta sé seo na bheathaid fós i mbaile ar a nglaodhtar Gleann liuc air.
    Rinnceóirí. Bhí rinnceóirí ana mhaith fadó ann siad seo.
    Conway Ó Conchubhair Ó Cill Arglan, Seán Ó Seaghdha Ó Port Mac Aoidhe in Uibhráthach, Micheal Ó Seaghda Ó Chuas Breandán. Bhíodar tar na bearta chun cor-an-phíopa.
    Tháinig máighistir rinnce annseo ó leitirúbhach ar a nglaodhtaí Roget. Si é an céad mháighistir rinnce a tháinig annso riamh.
    Rámhaidheacht. "Tosach iománuíochta agus deireadh rámhaidheachta" - siad is feárr. Bhí fear ó Dúnchaoin agus bhí sé ag dul ag iasgach. Do ghlasaig an oidhce air agus gan e acht cúpla slat amach ón dtalamh. Ní raibh san bhád acht é féin. Bhí sé ag ramhaidheacht go