School: Coill Maolacáin (roll number 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. Ta tobar beannuighthe i gCill Ghaobhar i gCo. Mhuigheó agus deirtear gur chaith Naomh Pádhraigh sgathamh ann. Bíonn turus ann 'chuile blian agus teigheann na mílte ann.
    Dá mbeadh uisge an tobar agat ins an teach go deó ni leóbhthfach sé.
    Nuair atá tú ag guidhe ag an dtobar da bfeicfheá iasg beag tuairim-is fhad do mhéar ann, nó má choirrigheann an t-uisge trí h-uaire, deirtear go mbeadh tú leighsighte.
    Fadó, bhí comhrach beirte in-aice an tobair agus ní raibh Dia sásta agus do thriomuigheadh Sé an tobar. Glaodhadh ar an t-Athair Ó Seóige, agus do bheannuigh sé an tobar trí h-uaire agus do líonadh suas le h-uisce arís é. Glaodhadh "Sagairt na Chúile Bána" ar an
    Máire Ní Bhreathnach
    Mám Gamhna, Co. Galway