Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar an gcuid eile é agus is beag nár mharbhuigh sé iad. Sheol sé roimhe iad annsin go dtí pálás an Ríogh, Nuair a bhí sé ag dul thar theach cailleadh cearc. Bhí bean óg ' na suidhe ag an teine. F'fhuagair Conchubar uirthi a dhul amach agus an geata oscailt do na chuilm. Nuair a chonnaic sí sin na cuilm tháinig faithchíos uirthi agus rith sí isteach abhaile. "Ní bhfuair an sionnach ariamh aon theachtaire a b'fhearr dó ná é féin" ar seisean. D'fhág sé na cuilm annsin agus d'oscail sé an geata. Chuaidh sé abhaile annsin, agus nuair a tháinig sé, dubhairt an Rí go raibh an madra allta ag marbú na gcaorach agus dúbhairt Conchubhar go ngabhfad sé féin ag faire na gcaorach. Chuaidh & agus mharbhuigh sé an madra allta. Tháinig sé abhaile go dtí an Rí agus dúbhairt sé go mharbhócadh sé an Rí mara mbáitfeadh sé a bhean agus go bpósfadh sé a mháthair. Chuaigh an Rí ag báitheadh a mhná agus choinnigh an bhean greim air agus baítheadh an bheirt.
  2. An Leas-Mháthair
    Bhí fear ann fadó a bhí inghean agus mac aige. Cailleadh an bhean agus phós an t-athair aríst. Bhí an leas-mháthair an-olc leis na gasúir agus oidhche amháin d'fhiafruig sí de'n fhear cé'n t-slighe mharbhta a gcuirfidís ar na gasúir. Dúbhairt an fear nách raibh fíos aige.
    Lá amháin chuaidh an fear agus an bhean agus na paistí isteach sa
    AT0327: The Children and the Ogre